Skördetid!
Tomater i massor. Kanske du vill ha ett nytt tips vad man ska göra med alla tomater. Jo, testa denna tomatpaj! Du bli inte besviken!
Du behöver:
Pajdeg:
– 125 gr smör
– 3 dl vetemjöl
– 2 msk vatten, alternativt gräddfil
Fyllning:
– 1 paket bacon
– ½ – 1 purjolök
– 2 klyftor vitlök
– Ca 4-5 tomater
Äggstanning:
– 3 ägg
– 2 dl grädde
– 2 dl riven ost
Börja med att arbeta ihop pajdegen. Bearbeta den inte för länge för då förlorar den sin krispighet. Tryck ut degen i en pajform och ställ pajformen i kylen för att vila i ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 175 grader. Glöm inte att nagga pajdegen med en gaffel så att den inte bildas luftbubblor. Förgrädda pajdegen i 15 minuter.
Under tiden kan du börja med fyllningen. Slanta purjolöken, skär bacon i mindre bitar och hacka vitlöken. Stek allt tillsammans. Skiva tomaterna.
Ägg, grädde och riven ost vispar du ihop till en äggstanning.
När pajdegen är förgräddad, fyller du pajskalet med bacon-lökblandningen och de skivade tomaterna ovanpå i ett fint mönster. Häll äggstanningen över.
Slutligen gräddas pajen i ca 50 minuter i 175 grader.
Låt pajen svalna ordentligt så att äggstanningen sätter sig. Servera gärna med en sallad och varför inte en kall öl!
Lycka till! 🙂
/Kenneth
0 kommentarer