Recept: Morotskaka
Morotskakan har blivit en stor favorit här på torpet. Receptet som jag brukar använda kommer från Leila, och jag tycker detta receptet är nog det bästa jag bakat, så varför byta ut ett vinnande koncept? Lime i frostingen gör att just denna morotskaka lyfter till en högre smaknivå!
Receptet finns i hennes bok ’A piece of cake’ och receptboken är mycket använd här på torpet och hennes bok börjar bli sådär fint sliten och använd. Prova detta recept ni också! Det är förvånansvärt lätt att baka en morotskaka!
Det här behöver du till en kaka:
– 3 ägg
– 3 dl strösocker
– 3 dl vetemjöl
– 1 tsk vaniljsocker
– 3 tsk bakpulver
– 1 1/2 tsk malen kanel
– 1 tsk malen kardemumma
– 1/2 tsk ingefära
– 1 nypa salt
– 1 1/2 dl solrosolja
– 4 1/2 dl rårivna morötter
Smör och bröd till din bakform (jag använder mig av en rund springform)
Till toppingen:
– 60 gr mjukt smör
– Skal av en lime (noga tvättad)
– 4 dl florsocker
– 1 tsk vaniljsocker
– 100 gr färskost, ex philadelphiaost
Så här gör du!
1. Du börjar med att sätta på ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggen tillsammans med sockret vitt och poröst.
3. Blanda sedan alla torra ingredienser och vänd och rör försiktigt ner i äggsmeten.
4. Tillsätt sedan solrosoljan och de rivna morötterna.
5. Häll smeten i en smord och bröad springform. Jag brukar även låsa fast ett bakplåtspapper i springformen.
6. Du gräddar sedan kakan i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Prova med sticka så att du vet att den är klar. Stickan ska inte bli kladdig. Låt den svalna innan du brer på frostingen.
7. Frostingen är lätt att göra. Du vispar ihop alla ingredienser noga så att du får en slät kräm. Sedan brer du på frostingen på den avsvalnade kakan.
Lycka till alla och god fikastund!
/Kenneth
0 kommentarer