Anisbröd
Anisbröd, eller Pitepojkar som de kallas i folkmun, är ett måste för norrbottningar till julens fikabord. Nu måste jag var helt ärlig att det är inte jag som bakat dessa, utan min sambo som kommer just från Piteå och receptet kommer från hans familj.
Anisbröden påminner om munkar, men formen och smaken är lite annorlunda. Värm och sockra dem innan servering.
Detta behöver du till ca 60 anisbröd:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 1/2 – 2 msk anis
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
15 dl vetemjöl (900 g)
750-100 g kokosfett till flottyrkokning
Så här gör du:
- Du börjar med att smälta smöret, och därefter tillsätter du mjölken. Låt detta bli fingervarmt; 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt smör/mjölk blandningen och rör tills jästen här löst upp sig. Sedan stöter du anisen fint i en mortel.
- Nu tillsätter du socker, anis, salt och det mesta av vetemjölet. Knåda och arbeta degen så att den blir blank och smidig. Låt den jäsa under duk i ca 45 min.
- Ta upp degen och arbeta den smidig. Kavla ut degen till en storlek på ca 60 x 45 och 1/2 cm tjock. Sporra ut 8 cm långa och 3 cm breda bitar. Sporra två jack så det liknar kammar.
5. Hetta upp kokosfettet till 185–190 grader. Pröva med en liten degbit. Brödet ska stiga till ytan genast och snabbt ta färg. Vänd när de fått fin ljusbrun färg. Det tar ca 1 minut.
6. Lägg bröden att rinna av på hushållspapper eller på ett galler med en bakplåt under. Vänd dem i socker före serveringen. Om du fryser in dem, sockras de efteråt. Värm då lite i ugnen så fastnar sockret bättre.
Lycka till med bakningen!
/Kenneth
Tack för det och mina minnen och mitt umgänge med en Pitesläkt från Björkliden ungefär för hundra år sedan och naturligtvis ”Pitepojkar”. Hade totalt glömt bort dem, så goda. Åsa
Roligt att du gillar dem! De har blivit tradition hos oss tillsammans med Österbottniska läckerheter! 🙂
mvh
Kenneth