Vet du inte vad du ska göra med dina krusbär? Blir du trött på att safta och sylta och göra marmelad? Testa att göra denna knäckiga krusbärspaj med toscatäcke! Det är ju snart skördetider i trädgården så passa på och bjuda på denna goda paj tillsammans med glass, grädde eller varför inte vaniljkräm.
Receptet hittade jag hos Sandra Callermo, men har modifierat om det något.
Detta behöver du till pajen:
- 500 gr frysta eller färska krusbär
- 2 msk potatismjöl
- 2 dl havregryn
- 2 dl socker
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl flagad mandel
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vanlijsocker
- En nypa flingsalt
- en nypa kardemumma (älskar kardemumma!)
- 150 gr smör
- 1/2 dl sirap
- 1/2 dl grädde
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 150 gr.
- Smöra en pajform och lägg i krusbären och pudra över potatismjölet. Välj en pajform med lite högre kanter. När jag gjorde pajen rann det över lite och då blir det lite extra jobb att städa ugnen, och det vill ni inte.
- Smält smöret i kastrull tillsammans med sirap och grädde och låt det sjuda någon minut.
- Blanda tillsammans de torra ingredienserna och rör ner det i kastrullen med det smälta smöret.
- Grädda i ca 45-55 minuter så att pajen får fin färg.
Låt pajen svalat något, sen är det bara att hugga i! Perfekt till kaffet på torpet. eller varför inte som en efterrätt. Byt då ut kaffet till ett desertvin så får du en uppskattad efterrätt!
TIPS! Receptet på pajskalet kan användas till andra sorters knäckiga pajer. Byt ut krusbären till ex rabarber, äpplen, vinbär så kan du variera dina bär- och fruktpajer!
Mums mums!
/Kenneth
0 kommentarer