Mormors äppelkaka
En gammaldags äppelkaka när den är som godast. Jag tycker att äppelkakan glöms bort lite, den bakas som mest under skördetiden på hösten. Men glöm inte bort äppelkakan, den är lika god året runt.
Det här receptet har jag hittat i Leilas receptbok och den brukar jag göra då och då på torpet. Grundreceptet är en sockerkaka som uppgraderas med mandelmassa och stekta äppelklyftor. Mumsfilibabba!
Detta behöver du:
– 3 ägg
– 2 1/2 dl strösocker
– 1 tsk vaniljsocker
– 50 g smör
– 1 dl mjölk
– 3 1/2 vetemjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 nypa salt
– 100 g mandelmassa
– 2 äpplen
– 2 msk smör
– 2 msk strösocker
– 2 tsk kanel
Så här gör du:
– Börja med att sätt på ugnen på 175 grader.
– Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
– Smält smöret, blanda med mjölken och rör ner i äggsmeten.
– Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem försiktigt i smeten.
– Riv mandelmassan och rör ner i smeten.
– Skala, kärna ur och skiva äpplen i tunna skivor. Stek dem i smör, socker och kanel tills de blir något mjuka och fått lite färg.
– Blanda de stekta äppelbitarna ner i smeten och häll smeten i en smord och bröad form.
– Grädda den i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25 – 30 minuter. Min erfarenhet närmare 30 minuter eftersom mandelmassan och äppelbitarna gör att kakan behöver lite mera tid i ugnen.
Lycka till!
/Kenneth
0 kommentarer