Torpets kök gör besök i New York. Detta recept har jag hittat hos Leila bakar. Ett mastigt recept på en ostkaka, eller cheesecake med blåbär. Kakan är mycket mastig så den räcker långt. Jag skulle nog öka på mängden blåbär något, eller varför inte servera med en klick blåbärssylt på sidan om?
I alla fall, här kommer receptet som räcker till en kaka om ni bli sugna!
Cheesecake med blåbär
Kexbotten
– 300 g digestivekex
– 150 g smör som smältes
Cheesecakesmet
– 600 g färskost, ex Philadelphiaost
– 2 1/2 dl kesella 10%
– 1 dl strösocker
– 1 dl majsstärkelse
– 2 tsk vaniljsocker
– 3 ägg
– 1 dl ägg
– 200 g vit choklad
– 1 1/2 färska eller frysta blåbär
Så här gör du!
1. Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.
2. Mixa kexen fint och bland smulorna med det smält smör.
3. Tryck ut kexsmeten till en botten i en teflonform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
4. Förgrädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
5. Vispa färskost och kesella krämigt i en skål.
6. Blanda i strösocker, vanlijsocker och majsstärkelse.
7. Rör i ett ägg i taget och därefter blanda även i grädden.
8. Smält chokladen över vattenbad. Bryt den i bitar så smälter den snabbare. Blanda den sedan i smeten.
9. Häll sedan smeten över kexbotten och strö till sist över blåbären.
10. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen. Täck kakan med aluminiumfolie när den fått en gyllenbrun färg. På så sätt blir den inte bränd.
11. Stäng av ugnen och låt kakan vara kvar i ugnen på eftervärme i 30 minuter.
Om kakan inte vill lossna från formen, ta hjälp av en liten kniv och skär försiktigt längs kanten. Servera den gärna kylskåpskall.
Lycka till!
/Kenneth
0 kommentarer